Sisältöön »
 
 

JARI TOIVANEN

 MENETELMÄSUUNNITTELIJA

Työskentelen menetelmäsuunnittelijana Kaavin tehtaallamme. Työhöni kuuluu jigien ja muiden tuotannossa tarvittavien apuvälineiden suunnittelu sekä asiakastoimeksiannot. Tuotesuunnittelua tehdään paljon yhteistyössä asiakkaan kanssa. Yhteistyö on tärkeää jo tuotteen suunnitteluvaiheessa, jolloin pystymme paremmin vaikuttavaan mm. tuotteen valmistettavuuteen. Tämän lisäksi työnkuvaan kuuluu tuoterakenteiden teko ja hitsauksen koordinointi yhdessä kollegan kanssa.

Vaikka työskentelenkin suunnittelupuolella, ovat tuotannon ihmiset minulle tosi tuttuja. Työyhteisö on hyvin mukava ja tiivis. Meitä menetelmäsuunnittelijoita on täällä Kaavilla kaksi ja teemme paljon yhteistyötä. Jigien suunnitteluun saamme toimeksiantoja päälliköiltä ja työnjohdolta.

 
 
img-20220914-141921-bokeh-01.jpeg
 
 

Olen ollut talossa jo yli 30 vuotta. Steraa ei tosin 30 vuotta sitten vielä ollut olemassa, vaan yrityksen nimi oli silloin Levyosa. Olin käynyt asentaja- ja koneistajapuolen ammattikoulun ja työllistyin tänne vuonna 1991 Levyosan järjestämän kurssin kautta. Kurssi oli vähän verrattavissa nykyajan rekrykoulutukseen. Työskentelin alussa käsihitsaajana ja tämän työn ohella aloin sitten pikkuhiljaa työskentelemään myös hitsausroboteilla käyttäjänä sekä operaattorina. Jossain vaiheessa sain myös lisää vastuuta tiiminvetäjän roolissa. Olen työurani aikana lisännyt ammattitaitoani erilaisin tutkinnoin. 2000-luvulla suoritin työni ohessa tuotannonohjaajan erikoisammattitutkinnon. Siellä sain 3D-ohjelman käyttöön pienen kipinän ja pääsin hyödyntämään oppia käytännön jigisuunnittelussa. Kun asiakkailtamme alkoi tulla vaatimuksia hitsauksen laadunvarmistuksen kehittämiseen ja seurantaan, suoritin kansainvälisen hitsausneuvojan eli IWS-tutkinnon. Omalla ajallani olen vielä suorittanut muitakin ammattipätevyyksiä perustamani kuljetusliikkeen vuoksi. Sivutoimenani siirtelen siis materiaalia Steran omien hallien välillä.

Työni parhaita puolia ovat ehdottomasti tehtävien monipuolisuus sekä itsenäisyys. Olen luonteeltani sellainen, että tykkään työskennellä ja pähkäillä asioita yksin - ja sen tämä työ mahdollistaa.

Hyvänä perustana tähän työtehtävään voisin pitää vankkaa työkokemusta hitsauksesta. Siitä on hyvä lähteä edelleen kehittämään itseään hitsausneuvojaksi. IWS-koulutuksen myötä olen oppinut ymmärtämään paremmin materiaalin käyttäytymistä hitsatessa. Nuorille alasta kiinnostuneille haluaisin sanoa, että imekää itseenne tietoa aktiivisesti ja hankkikaa kokemusta käytännön tekemisellä. Ohjelmia oppii kyllä käyttämään, mutta kokemusta ei saa muuta kuin tekemällä!

 

Uratarinoihin