Sisältöön »
 
 
 

Jenni Vänttinen

särmääjä, paimio

Päädyin Steralle loppuvuodesta 2017, kun Stera käynnisti Paimion tehtaalla särmääjien rekrykoulutuksen. Sain vihiä koulutuksesta Paimiossa sijaitsevasta Toimintakeskus Apilasta. Minulle Stera oli tuolloin vielä tuntematon yritys, eikä minulla ollut aiempaa kokemusta tai koulutusta mekaniikka-alalta, saati sitten särmääjän työstä. Valmistuin vuonna 1997 painajaksi ja olin niissä hommissa noin viisi vuotta ja sitä kautta sainkin arvokasta kokemusta tuotantoympäristössä työskentelystä. Lasten syntymän jälkeen toimin usean vuoden ajan yksityisenä perhepäivähoitajana.

 
20181015-092141-02-1882762440.jpeg
 
 

Steralla työskentelen kahdessa vuorossa. Meillä Paimiossa särmääjät työskentelevät pääsääntöisesti ns. omilla särmäyspuristimillaan ja minulle tämä Amadan puristin onkin tullut jo melko tutuksi. Rekrykoulutuksessa opiskelimme mm. piirustustenlukua, materiaalioppia ja luonnollisesti tätä särmäystä. Osaan tehdä koneellani jo joitain ohjelmia, vaikka pääsääntöisesti koneella olevat ohjelmat ovat kokeneempien työntekijöiden tekemiä. Kerran viikossa särmääjät ja hitsaajat kerätään yhteen ja vuorotyönjohtaja kertoo menneen viikon asiat ja alkavan viikon tavoitteet.

Mielestäni tässä työssä pärjää, kun tulee juttuun erilaisten ihmisten kanssa. Ei kannata olla hapannaama – porukallahan tässä töitä tehdään. Piirustustenlukutaito on luonnollisesti myös tärkeää ja siinä itsekin harjaannun varmasti vielä lisää ajan ja kokemuksen myötä.

Lähimpiä työkavereitani ovat oman vuoroni särmääjät. He ovat helposti lähestyttäviä ja heidän kanssaan on mukava tehdä töitä. Yleisesti voi sanoa, että apua saa jokaiselta, jos sitä tarvitsee. Arvostan sitä, että asiat selvitetään vaikkei niihin aina heti löytyisikään vastausta. Virheisiinkin puututaan asiallisesti ja kehittävästi, ei tuomitsevasti. Kaiken kaikkiaan pidän työstäni ja täällä vallitsevasta työilmapiiristä. Steralla joustetaan hyvin työaikojen suhteen, niin työntekijöiden kuin työnantajan puolelta. Se auttaa paljon perheenäidin elämää. Lisäksi meillä järjestetään yhteistä vapaa-ajan ohjelmaa, mihin käytetään toisinaan työnantajan virkistysrahaa. Onhan se kiva, kun on jotain yhteistä työajan ulkopuolellakin!

Uratarinoihin